U2

Το 1976 ο Ιρλανδός Larry Mullen κρέμασε μια αγγελία στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου του, ζητώντας μουσικούς για ένα συγκρότημα. Ο Bono (Paul Hewson, φωνητικά-κιθάρα), ο The Edge (David Evans, κιθάρα-keyboards), ο Adam Clayton (μπάσο) και ο Dick Evans απάντησαν στην αγγελία.
Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν the Feedback, ενώ το 1977 το άλλαξαν σε the Hype. Λίγο αργότερα, ο Dick Evans αποχώρησε, για να σχηματίσει τους Virgin Prunes, και το group πήρε το όνομα U2.
Ο Paul McGuiness, manager των Strangles, τους είδε να παίζουν σε έναν διαγωνισμό ταλέντων (τον οποίο και κέρδισαν) και τους πρότεινε να τους αναλάβει. Το φθινόπωρο του 1979 κυκλοφόρησαν το EP «U2:3», που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιρλανδία και έφτασε στην κορυφή των τοπικών charts.
Στις αρχές του 1980, πριν υπογράψουν με την Island Records, κυκλοφόρησαν το single «Another Day», που επίσης πήγε πολύ καλά στα charts. Τον Οκτώβριο του 1980, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο album τους «Boy», το οποίο κατάφερε να μπει στο Αμερικάνικο Top 70.
Το album τους «October», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1981, τους έκανε γνωστούς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο νούμερο 11 των charts. Στις αρχές του 1983 τα singles «I Will Follow» (από το «Boy») και «Gloria» (από το «October») άρχισαν να παίζουν συχνά στο MTV, κάτι που, σε συνδυασμό με τις συναυλίες τους, τους έκανε αρκετά γνωστούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τρίτο τους album, «War», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1983, περιείχε πολύ περισσότερα πολιτικά μηνύματα από τα δύο πρώτα τους και ήταν η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία-έκανε ντεμπούτο στο νούμερο ένα των βρετανικών charts, ενώ στα αμερικάνικα έφτασε στο 12.
Η περιοδεία τους για το «War» μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε video και EP με τίτλο «Under A Blood Red Sky», το οποίο έφτασε στο νούμερο δύο των βρετανικών charts και έγινε η πιο επιτυχημένη ζωντανή ηχογράφηση στην βρετανική ιστορία.


Το follow-up album του «War», «The Unforgettable Fire» (νούμερο ένα στην Μ. Βρετανία-νούμερο 12 στην Αμερική), κυκλοφόρησε τον Οκώβριο του 1984. Από αυτό το album βγήκε και το πρώτο τους μεγάλο pop hit, «(Pride) In The Name Of Love)», κομμάτι που αφιέρωσαν στον Martin Luther King Jr.
Για την προώθηση του «The Unforgettable Fire» οι U2 πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία, από την οποία προέκυψε και το live EP «Wide Awake In America», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1985. H live version του «Bad», που περιέχεται στο EP, σήμερα θεωρείται κλασική.Παρόλο που είχαν καταφέρει να μπουν στην λίστα με τα πιο επιτυχημένα rock συγκροτήματα των 80s, οι U2 έγιναν superstars και γνώρισαν την πραγματικά τεράστια επιτυχία το 1987, όταν κυκλοφόρησε το album «The Joshua Tree», τον Μάρτιο.
Από το «Joshua Tree» βγήκαν τα επιτυχημένα singles «I Still Haven’t Found What I’m Looking For» (νούμερο ένα στην Αμερική), «Where The Streets Have No Name», «In God’s Country» αλλά και το μεγαλύτερο hit τους ever, «With Or Without You». Το «Joshua Tree» έγινε δέκα φορές πλατινένιο, μένοντας για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του αμερικάνικου albums chart, και σήμερα θεωρείται το καλύτερο και πιο επιτυχημένο album των U2.
Εκτός από το album, super επιτυχημένη ήταν και η παγκόσμια περιοδεία που πραγματοποίησαν οι U2 το 1987, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και χάρισε στο συγκρότημα δεκάδες εξώφυλλα, μεταξύ των οποίων και στο περιοδικό Time.

Το 1988 οι U2 κέρδισαν δύο Grammys και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το «Rattle & Hum», ένα ντοκιμαντέρ από το Joshua Tree tour. H ταινία συνοδεύτηκε από ένα διπλό soundtrack που περιελάμβανε live κομμάτια και μερικά νέα studio tracks-τα «Desire», «Angel Of Harlem», «When Love Comes To Town» με τον B.B. King και «All I Want Is You» μπήκαν στην λίστα των επιτυχημένων singles τους.
Παρά την μεγάλη επιτυχία του «Rattle & Hum», οι κριτικοί έγραψαν τα χειρότερα, τόσο για την ταινία όσο και για το soundtrack. Το album, πάντως, το 1989 τούς χάρισε δύο Grammys ακόμα: Best Rock Vocal Performance by a duo or group («Desire») και Best Performance Music Video («Where The Streets Have No Name»).


Μετά από ένα διάλειμα τριών, περίπου, χρόνων, οι U2 ηχογράφησαν στο Βερολίνο το album «Achtung Baby», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1991. Ο ήχος του «Achtung Baby» ήταν πιο ηλεκτρονικός και dance και ανανέωσε την εικόνα του συγκροτήματος. Από το album αυτό βγήκαν πέντε επιτυχημένα singles, μεταξύ των οποίων και το «Mysterious Ways» και το «One», track που συνδέθηκε με το AIDS.Το album πούλησε δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και χάρισε στους U2, συνολικά, πέντε βραβεία στα American Music Awards, τα MTV Awards και τα Grammys. Η περιοδεία για το album, Zoo TV tour, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.
Τον Ιούλιο του 1993 κυκλοφόρησε το «Zooropa», album με σαφώς πιο techno/dance ήχο, το οποίο, αν και συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές και χάρισε δύο ακόμα Grammys στο συγκρότημα, δεν κατάφερε να βγάλει κάποιο μεγάλο hit. Στο «Zooropa» περιλαμβάνονται τα «Lemon», «Numb» και «Stay (Faraway, So Close)».

Αμέσως μετά το τέλος της Zooropa tour, στα τέλη του 1993, οι U2 έκαναν ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα, για να επιστρέψουν τον Ιουνίο του 1995, που κυκλοφόρησε το single «Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me» από το soundtrack της ταινίας «Batman Forever». Την παραγωγή στο single αυτό, που μπήκε στο αμερικάνικο top 10 και προτάθηκε για αρκετά βραβεία, έκανε ο Nellee Hooper (Bjork).

Το έβδομο studio album των U2, «Pop», κυκλοφόρησε, μετά από πολλές αναβολές, τον Μάρτιο του 1997. Τα tracks «Discotheque» (που ήταν και το πρώτο single), «Staring At The Sun», «Last Night On Earth» και «Please» γνώρισαν αρκετή επιτυχία, ενώ η PopMart tour, που ακολούθησε την κυκλοφορία του album, ήταν, για άλλη μια φορά, εξαιρετικά επιτυχημένη.Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των U2, από το 1980 μέχρι το 2000, κυκλοφόρησαν, μαζί με b-sides, σε δύο albums-συλλογές (ένα για την κάθε δεκαετία), που κυκλοφορησαν τον Νοέμβριο του 1998 και του 2002, αντίστοιχα. Το πρώτο μέρος έγινε το πιο fast-selling album στην Ιρλανδική ιστορία την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και περιείχε το super επιτυχημένο remake του b-side «The Sweetest Thing», ενώ και το δεύτερο μέρος πήγε πολύ καλά στις πωλήσεις.
Τον Μάρτιο του 2000 οι U2 συμμετείχαν με επτά tracks στο soundtrack της ταινίας Million Dollar Hotel, ενώ, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησαν το album «All That You Can’t Leave Behind», από το οποίο βγήκαν τα big hits «Beautiful Day» (το πρώτο single του album), «Elevation» και «Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of». Το «All That You Can’t Leave Behind» είχε μεγάλη εμπορική αποδοχή και χάρισε στους U2 τέσσερα Grammys ακόμα.

Το 2003 οι U2 κέρδισαν την Χρυσή Σφαίρα για το Καλύτερο Τραγούδι, για το «The Hands That Built America» που έγραψαν για την ταινία «Οι Συμμορίες Της Νέας Υόρκης» του Martin Scorcese.To album «How To Dismantle An Atomic Bomb» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2004 και μέσα σε 6 μήνες έγινε τρεις φορές πλατινένιο μόνο στην Αμερική. Από το album αυτό ξεχώρισαν τα singles «Sometimes You Can’t Make It On Your Own» και «Vertigo», ενώ άλλα τρία Grammys προστέθηκαν στην συλλογή των U2 τον Φεβρουάριο του 2005. Το 2005 οι U2 προστέθηκαν στο Rock & Roll Hall Of Fame.Έχουν πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 140 εκατομμύρια albums και έχουν κερδίσει 22 Βραβεία Γκράμι, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα. Το Rolling Stone τους τοποθέτησε στο #22 της λίστας των 100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο, πρωτοστάτησαν στον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για σκοπούς κοινωνικού δικαίου, όπως στο πλευρό της Διεθνούς Αμνηστίας, της Καμπάνιας του Ο.Η.Ε., και της καμπάνιας του Bono με τίτλο «DATA» (Debt, AIDS, Trade in Africa).






Αυτή τη στιγμή ακούτε...

Back to TOP