Madrugada

ονομάζεται στα Ισπανικά η χαραυγή, δηλαδή η ώρα πριν το πρώτο φως της ημέρας όπου ο ουρανός παίρνει μία βαθιά μπλε απόχρωση. Μάλλον αυτή την ώρα ονειρεύονται τέσσερα παιδιά από τη Νορβηγία όταν αντικρίζουν το Βόρειο Σέλας. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό οξύμωρο με τους Madrugada. Τέσσερις rockers με ρίζες στην κιθαριστική παράδοση και τη μελωδικότητα πρέπει να είναι αθεράπευτα ονειροπόλοι για να επιζήσουν στην εποχή όπου οι δημόσιες σχέσεις και η τηλεόραση κατασκευάζουν pop φαινόμενα με ημερομηνία λήξεως.

Οι Madrugada μελοποιούν την ανθρώπινή μελαγχολία με τη βοήθεια του 60's rock, της ψυχεδέλειας των 80's, των blues, της country, της soul και του gospel. Ειδικά η μπάσα σπαραχτική φωνή του τραγουδιστή Silvert Hoyem χτυπάει χορδές που βρίσκονται στο κέντρο της καρδιάς και είναι καταλυτική στο μεστό ατμοσφαιρικό τους υβρίδιο. Η μουσική των Madrugada ταξιδεύει τον ακροατή σε μεγαλοπρεπή μπαρόκ παλάτια που στέκουν εγκαταλελειμμένα, μελοποιεί τη σιωπή μεταξύ δύο αποξενωμένων εραστών και σε παροτρύνει να ξαπλώσεις στο πιο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο της πόλης σε ώρα αιχμής και να παρατηρείς την αγχωμένη υπερκινητικότητα.

Την μουσική αυτή τελειοποιούν oι Madrugada εδώ και επτά χρόνια, αναπτύσσοντας τις μελωδίες, τον ήχο και την ατμοσφαιρικότητα τους. Οι κιθαριστικές αντηχήσεις του Robert Buras δανείζονται στοιχεία από πρώιμα εφέ των sixties, ο ντράμερ Jon Lauvland Pettersen έχει το μοναδικό χάρισμα να εμφυσει μελωδία στα τύμπανα του, τα φωνητικά του Silvert Hoyem κατεδαφίζουν τείχη απάθειας με τον άμεσο αισθαντισμό τους ενώ οι στιβαρές μπασογραμμές του Frode Jacobsen θέτουν τα θεμέλια για το κομμάτι. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ηχητικό τείχος που μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα επιτεύγματα των Spiritualized και My Bloody Valentine. Η ικανότητα τους να εναλλάσουν τέμπο, να χτίσουν δυναμικές κορυφώσεις και η ηλεκτρική ένταση που περιβάλλει τις διαθέσεις τους κάνουν τη μουσική τους το πιο περιπετειώδες άκουσμα των τελευταίων ετών.

Η ιδιαίτερότητα των Madrugada έλαμψε στο ντεμπούτο album Industrial Silence (2000) που έφερε στο κατώφλι τους εμπορική εκτός από τη δεδομένη καλλιτεχνική επιτυχία. Η τελειοποίηση του ήχου τους όμως έγινε με το δεύτερο δίσκο τους The Nightly Disease που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2001 διατηρώντας την ακατέργαστη, βρώμικη χροιά τους πλαισιωμένη με πιο ώριμες και ευρηματικές ερμηνείες και ενορχηστρώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2002 κυκλοφορούν την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, Grit, όπου το γκρουπ εξελίσσει τον ήχο του με πιο σκληρά στοιχεία, χωρίς να χάνει τον dark και ρομαντικό χαρακτήρα του.

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που γέννησε την αρχαία τραγωδία και έχει λατρέψει το μελόδραμα του Nick Cave και των Tindersticks, ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο ένα σχήμα σαν τους Madrugada. Αντιθέτως ανήκει στα συγκροτήματα που το Ελληνικό κοινό αγκάλιασε αμέσως μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη του και έχει ήδη σφυρηλατήσει έναν άρρηκτο δεσμό μαζί του. To Νορβηγικό κουαρτέτο όμως δεν είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, κι αυτό γιατί ανήκει στους παλιομοδίτες που πιστεύουν ότι πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους live. Στην καριέρα τους έχουν πείσει για την αξία τους με διαρκείς περιοδείες. Κάθε φορά που επιστρέφουν στις χώρες της Ευρώπης βρίσκουν το ποίμνιο τους διαρκώς διευρυμένο και τις εκδηλώσεις του κοινού όλο και πιο θερμές.
Πηγή:Ποπ+Ροκ Magazine

Αυτή τη στιγμή ακούτε...

Back to TOP