Depeche Mode- Νέο άλμπουμ, νέα περιοδεία

Το γνωστό βρετανικό συγκρότημαέρχεται στην Αθήναλίγο μετά την κυκλοφορία του «Sounds Οf Τhe Universe»
Οι Depeche Μode μπορούν να είναι υπερήφανοι για πολλά πράγματα στη σχεδόν 30χρονη καριέρα τους, αλλά αν κάτι τους κάνει ξεχωριστούς στην πληθώρα των ποπ συγκροτημάτων είναι το γεγονός ότι δεν «έβαλαν ποτέ νερό στο κρασί τους» προκειμένου να γίνουν αρεστοί σε μεγαλύτερα ακροατήρια αλλά απεναντίας όσο πιο δύσκολοι και πιο πειραματικοί έγιναν τόσο μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισαν.

Το συγκρότημα από το Μπάζιλντον της Αγγλίας έχει ως σήμερα 45 τραγούδια στις υψηλές θέσεις των βρετανικών τσαρτς, Νο. 1 άλμπουμ σε όλον τον κόσμο και, το κυριότερο, έχει καταφέρει με έναν μαγικό τρόπο να κερδίσει τις ΗΠΑ αλλά και να αποτελέσει τον Δούρειο Ιππο για όλα τα ηλεκτροπόπ συγκροτήματα που ακολούθησαν στη συνέχεια, έχοντας πουλήσει συνολικά περί τα 100 εκατ. δίσκους.

Δύο προβλήματα αντιμετώπισαν οι Depeche Μode μέσα στα χρόνια της κυριαρχίας τους που φαίνεται να λύνουν με το δωδέκατο σημερινό άλμπουμ τους «Sounds Οf Τhe Universe». Η αποχώρηση τουΑλαν Γουάιλντερτο 1995, έπειτα από την εξαντλητική περιοδεία για το άλμπουμ «Songs Οf Faith Αnd Devo tion» που έφερε το συγκρότημα στα όρια της διάλυσης, είναι το ένα. Ο Γουάιλντερ ήταν εκείνος που προσέδιδε το σκοτεινό στυλ στις συνθέσεις τουΜάρτιν Γκορκαι εκείνος που φρόντιζε δίπλα στον όποιο παραγωγό να διατηρούν το μουσικό στυλ τους. Το δεύτερο αφορά την εξαντλητική ζωή που βίωναν τα μέλη του τα τελευταία 15 χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την παραλίγο μοιραία δόση από speedball (συνδυασμός ηρωίνης με κοκαΐνη) του Ντέιβ Γκάαντο 1996, καθώς και την εξάρτηση του Μάρτιν Γκορ από το αλκοόλ, ώστε τελικώς να μην υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση μεταξύ τους. Επειτα από τρία άλμπουμ, τα «Ultra», «Εxciter», και «Ρlaying Τhe Αngel», οι Depeche Μode επιχειρούν μια «επιστροφή στο μέλλον» και τα καταφέρνουν. Εφτιαξαν, δηλαδή, 13 νέες συνθέσεις χρησιμοποιώντας παλιά αναλογικά συνθεσάιζερ και drum machines, μπολιάζοντας όμως τις περισσότερες από αυτές με κιθάρες, καταλήγοντας σε μια τέλεια αρμονία του ηλεκτρονικού ήχου που τους καθιέρωσε με τη ροκ αισθητική. Επιπλέον δεν ξεφεύγουν στιχουργικά από τις εμμονές που τους καθιέρωσαν, όπως είναι η λαγνεία, η αμαρτία, ο πειρασμός και αισθητικά το σαδομαζοχιστικό στυλ που τους «φόρεσε» ο γερμανός σκηνοθέτηςΑντον Κόρμπιν. Το κενό του Γουάιλντερ πλέον φαίνεται ότι καλύπτει ο Ντέιβ Γκάαν, ο οποίος, εκτός από εξαιρετικός τραγουδιστής, έχει αποκτήσει και ταλέντο στον τομέα της σύνθεσης με τα χρόνια, έπειτα και από τα δύο σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε. Ετσι εκεί που ο Γκορ δεν άφηνε κανέναν άλλον να γράψει τραγούδι στο παρελθόν, τώρα μοιράζεται τα φωνητικά και τη σύνθεση των τραγουδιών με τον Γκάαν και λέει χαριτολογώντας:

«Νομίζω ότι σε τεστ στα τυφλά ο κόσμος δύσκολα θα καταλάβαινε ποιος έχει γράψει ποια τραγούδια».

Πρώτο σινγκλ του άλμπουμ είναι ένα τραγούδι που μπορεί στιγμές να θυμίζει την παλιά επιτυχία τους «Μaster Αnd Servant», η δομή του όμως είναι όπως δηλώνουν και οι ίδιοι ό,τι πλησιέστερο στα γκόσπελ έχουν ηχογραφήσει. Το «Wrong» σού κόβει την ανάσα με τον ρυθμό του και τους προσωπικούς στίχους του και σε κερδίζει όλο και περισσότερο, όπως και οι πιο πολλές επιτυχίες των Depeche Μode με τις συνεχόμενες ακροάσεις. Ακόμη όμως πιο σοκαριστικό είναι το βιντεοκλίπ που συνοδεύει το τραγούδι που έχει σκηνοθετήσει οΠάτρικ Ντόουτερς.

Ενα βίαιο φιλμάκι σε ανάποδη κίνηση στο οποίο καθρεφτίζονται τόσο μοναδικά η μοναξιά και η απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το έκτο τραγούδι του άλμπουμ, το «Ιn Sympathy», θα ακολουθήσει τη δική του πορεία στα τσαρτς και σίγουρα θα γίνει ένα από τα τραγούδια που θα ακούγονται πάντα στις συναυλίες τους.

Η νέα περιοδεία τους θα ξεκινήσει στις 6 Μαΐου από το Λουξεμβούργο, για να περάσει στις 12 του μήνα από την Αθήνα και τον γνωστό συναυλιακό χώρο Τerra Vibe στη Μαλακάσα. Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα, όπου βεβαίως έχουν μερικές χιλιάδες από τους φανατικούς θαυμαστές τους σε ολόκληρη την υφήλιο.

«Εχουμε τους πιο τρελούς αλλά και πιο πιστούς θαυμαστές από κάθε άλλο συγκρότημα που ξέρω»,λέει ο Μάρτιν Γκορ. «Ο κόσμος που νομίζει ότι οι Depeche Μode είναι καταθλιπτικοί δεν έχει παρά να έλθει σε μια συναυλία μας και να δει πώς αντιδρά το κοινό».

Οι Depeche Μode εμφανίζονται στις 12 Μαΐου στο Terra Vibe στη Μαλακάσα. Προπώληση εισιτηρίων στo Τicket Ηouse.
Πηγή:www.tovima.gr

Αυτή τη στιγμή ακούτε...

Back to TOP